Kako ustanovim podjetje

Kako ustanovim podjetje
26. novembra, 2019 mikroposel

Kako ustanovim podjetje? Katere oblike podjetja so na voljo? Kakšna je razlika med oblikami podjetja? Kaj potrebujem za dobro poslovanje?

Če se nahajate na tej strani, verjetno premišljujete o ustanovitvi lastnega podjetja. Medtem, ko razmišljate o tem, vam bomo v tem prispevku predstavili informacije od ustanovitve do pravilnega poslovanja.
Da ste prišli do tega, da bi ustanovili svoje lastno podjetje je ali vaša želja, da bi na trgu nudili določene izdelke ali storitve za vaše bodoče kupce. Da bi jim to omogočili, je najprej potrebno ustanoviti podjetje. Na voljo je več oblik, mi pa vam bomo predstavili najbolj uporabljene:

 • 1. S.P. – samostojni podjetnik posameznik
 • 2. D.O.O. – družba z omejeno odgovornostjo

V zadnjih letih je ustanovitev podjetja postala dokaj enostavna, saj je postopek za ustanovitelja brezplačen in samo ustanovitev podjetja lahko opravite na točkah VEM ali ustanovitev opravite kar na spletnem portalu E-VEM.
Za dostop do portala E-VEM potrebujete kvalificirano digitalno potrdilo. To so potrdila, ki jih izdaja zaupanja vreden založnik. Nekatere od teh so digitalna potrdila s katerim dostopate do spletne banke (npr. NLB klik, Poštar-ca, Sigen-ca…). Če to digitalno potrdilo imate se lahko na spletni strani E-VEM registrirate ter opravite ustanovitev podjetja.
Pri ustanovitvi samostojnega podjetnika je le ta bolj enostavna in hitrejša, saj za ustanovitev ne potrebujete finančnega vložka in je vaše podjetje lahko aktivno že drug dan od oddaje vloge, medtem ko pri družbi z omejeno odgovornostjo (d.o.o.), je malo drugače, ker za ustanovitev potrebujete ustanovni kapital.

1. Samostojni podjetnik posameznik – s.p.
Samostojni podjetnik je oblika podjetja s katero se jamči z vsem svojim premoženjem, torej tudi osebnim (premičnine, nepremičnine, denarna sredstva…). Samostojni podjetnik posameznik ni pravna oseba temveč je fizična oseba z dejavnostjo. Pri ustanovitvi oblike s.p., ustanovni kapital ni obvezen. Za ustanovitev te vrste podjetja pa potrebujete:

 • Predlagan datum vpisa (kdaj naj bo podjetje aktivno)
 • Naziv podjetja in podatek o sedežu (če ste v najemu in želite v tem prostoru imeti sedež, vam mora lastnik objekta podati pisno dovoljenje za prijavo sedeža podjetja)
 • Naziv skrajšane oblike imena podjetja
 • Podatke o zastopniku (ime, priimek, EMŠO, prebivališče, davčna številka)
 • Dejavnosti, ki jih bo podjetje opravljalo (SKD seznam)
 • Dodatne poslovne enote (če bo več poslovalnic)

Ko oddate vlogo se bo začel enostaven, hiter vpis podjetnika v poslovni register Slovenije. V roku 8 dni, morate pri FURSu oddati še naslednje podatke:

 • število in lokacije poslovnih prostorov, ki se uporabljajo za opravljanje dejavnosti in pridobivanje prihodkov
 • poslovne enote doma in v tujini
 • kapitalske naložbe doma in v tujini
 • številke računov v tujini
 • povezane osebe
 • osebo, ki vodi poslovne knjige
 • način vodenja knjig in v zvezi s tem priglasitev ugotavljanja davčne osnove (npr. vodenje knjig po dejanskih stroških ali pa vodenje knjig z upoštevanjem normiranih odhodkov)
 • davčni obračun akontacije dohodnine od dohodka, doseženega z opravljanjem dejavnosti

Na koncu pa se ne smemo pozabiti še prijaviti v socialno zavarovanje (prijavo v socialno zavarovanje ni potrebno v primeru, da ste zavarovani po drugi osnovi, npr. ste zaposleni v drugem podjetju za polni delovni čas).
Na koncu postopka boste priporočeno po pošti prejeli sklep o vpisu podjetja v Poslovni register Slovenije. V primeru, da te pošiljke ne dvignete, vas lahko avtomatično brez obvestila izbrišejo iz Poslovnega registra Slovenije, zato vam priporočamo, da pošto prevzamete.

2. Družba z omejeno odgovornostjo – d.o.o.
Družba z omejeno odgovornostjo je oblika podjetja, katere je lastnik najmanj ena pravna ali fizična oseba. D.O.O. lahko ima tudi več domačih ali tujih lastnikov. Za poslovanje podjetja potrebujete ustanovni kapital, ki znaša najmanj 7.500€, lastniki podjetja pa jamčijo le z premoženjem podjetja in ne z svojim osebnim premoženjem. Pri podjetju d.o.o. ločimo enostavni d.o.o. in večosebni d.o.o.!
Ustanovitev podjetja d.o.o., lahko opravite preko portala E-VEM ali s pomočjo notarskega zapisa. Pri ustanovitvi enoosebnega d.o.o.:

 • lahko le tega ustanovi fizična oseba, ki je vpisana v centralni register prebivalstva (imeti mora EMŠO),
 • isti ta družbenik mora podpisati akt o ustanovitvi podjetja in je hkrati lastnik ter tudi poslovodja oz. direktor podjetja
 • lastnik podjetja mora izbrati banko s katero bo sodeloval in le ta mu odpre depozitni račun na katerega mora položiti ustanovni kapital (najmanj 7.500€)
 • potrdilo o nakazilu ustanovnega kapitala prejme od banke, le tega pa je potrebno dostaviti do točke E-VEM
 • sodišče bo na podlagi podatkov podjetje vpisalo v Poslovni register Slovenije in sklep vam bo vročen po priporočeni pošiljki
 • od trenutka sklepa pa lahko opravljate vašo dejavnost ter razpolagate z ustanovnim kapitalom, ki ste ga vplačali pri izbrani banki

Pri več osebnem d.o.o., pa si lastniki izberejo notarja, ki jim bo pripravil akt o ustanovitvi v katerem bodo zapisani tudi podatki o lastnikih ter njihovih deležih.

Od trenutka ustanovitve pa se glede vašo dejavnost, ki jo boste opravljali odločite za enega izmed ponudnikov poslovnih programov. Na trgu obstaja kar nekaj poslovnih programov za vodenje podjetja in se med seboj razlikujejo po tem ali so nameščeni fizično na vašem računalniku ali pa do nje dostopate preko interneta (to pomeni, da je program v oblaku). Poslovni programi pa se med seboj razlikujejo tudi v:

 • različnih funkcionalnostih
 • način nudenja podpore (ali je vključena v ceno ali se posebej zaračunava)

Obe ti postavki sta zelo pomembni in eden izmed takšnih poslovnih programov je mikroPOSEL, ki vam nudi rešitev v oblaku, dostop iz različnih lokacij in z različnimi napravami, nudi vam celotno vodenje poslovanja (od izdaje ponudbe, računa, vnosa prejetih računov, knjiženje bančnih izpiskov, vodenje zalog….). Program mikroPOSEL je za začetnike in napredne uporabnike zelo priljubljen, ker lahko izberete osnovni modul za začetnike in kasneje, ko se podjetje razvije v večje, izberete dodatne funkcije.

Poslovni program mikroPOSEL vam nudi celo 30 dnevni brezplačen preizkus vseh funkcij in v tem času je brezplačna tudi pomoč po telefonu.

Registrirajte se danes in preizkusite 14 dnevni brezplačni polni dostop do vodenja vašega podjetja. Kliknite TUKAJ in preusmerjeni boste na povezavo, kjer vnesite vaše podatke in v nekaj sekundah boste že imeli dostop do kvalitetnega in zanesljivega vodenja vašega podjetja.

Preberite med drugim

Informacijski sistem za vodenje poslovanja podjetja.
Hitro in enostavno izdajanje računov, UJP ter e računov z vseh napravah kadarkoli in kjerkoli. S pomočjo davčne številke vnesite kupca in mu pošljite račun.
Več informacij