Kaj je e-račun ?

Kaj je e-račun ?
26. novembra, 2019 mikroposel

Kaj je e-račun in kako ga lahko pošljemo? Kako poslati račun občini, šoli oz. proračunskemu uporabniku?

E-račun je oblika dokumenta in pomeni izdan ali prejet račun v digitalni obliki vendar moramo ločiti med oblikami e-računov, saj račun v pdf obliki ni enak računu v xml obliki.

Kakšna je razlika med PDF in XML obliko računa?
PDF je račun, ki ga lahko natisnemo na tiskalnik in ga pregledamo z določenimi programi za branje pdf dokumentov. Če povzamemo, je pdf račun enak fizičnemu računu, ki ga prejmemo, vendar v elektronski obliki.
XML račun pa oblika računa, ki je točno predpisana, saj s pomočjo te oblike lahko račun uvozimo v različne poslovne programe.
Če vzamemo primer:
Stranki pošljemo e-račun v XML obliki na njihov e-mail, program, ki ga naša stranka uporablja pa ta eračun v xml obliki uvozi in tako dobi v program vse podatke, ki ste jih navedli na račun (npr. številka računa, datum, postavke, cene, ddv, sklic…). Če pa stranki pošljemo samo PDF račun, pa le tega ni mogoče uvoziti saj je pdf račun lahko tudi kot slika (npr. skeniran račun).

Kako lahko pošljemo eračun proračunskim uporabnikom?
Od 1.1.2015 proračunski uporabniki prejemajo račune samo v predpisani elektronski obliki, ki mora biti dostavljen direktno v njihov predal.
Obstaja več načinov kako poslati e-račun v pravilni obliki in kako jim ga dostaviti. Vse to lahko storite, če ste uporabnik poslovnega programa mikroPOSEL, ker lahko:

  • Pošljete račun na izbran email v pdf in xml obliki
  • Pošljete račun proračunskim uporabnikom z samo enim klikom

V poslovnem programu mikroPOSEL lahko enostavno ustvarite račun po klasični poti in ko ga zaključite, izberete še način kako ga dostaviti stranki. Če stranka ni proračunski uporabnik, boste kliknili samo gum »Pošlji« in stranka bo prejela vaš e-račun, v primeru, da je stranka proračunski uporabnik, pa boste kliknili na gumb Akcija in nato izbrali »Pošlji na UJP«. V tem trenutku se bo račun avtomatično preko sistema mikroPOSEL poslal in dostavi v predal vaši stranki, ki je proračunski uporabnik, vi pa boste lahko spremljali status dokumenta (npr. dostavljen, zavrnjen, sprejet…).

Poslovni program za vodenje podjetja mikroPOSEL vam omogoča izdajo e-računov ter vnos prejetih e-računov in spremljanje poslovanja vašega podjetja.
Registrirajte se danes in preizkusite 14 dnevni brezplačni polni dostop do vodenja vašega podjetja. Kliknite TUKAJ in preusmerjeni boste na povezavo, kjer vnesite vaše podatke in v nekaj sekundah boste že imeli dostop do kvalitetnega in zanesljivega vodenja vašega podjetja.

Preberite med drugim

Informacijski sistem za vodenje poslovanja podjetja.
Hitro in enostavno izdajanje računov, UJP ter e računov z vseh napravah kadarkoli in kjerkoli. S pomočjo davčne številke vnesite kupca in mu pošljite račun.
Več informacij